Rubrik

Konstnären Ellen Ehk Åkesson är årets mottagare av Carl-Axel Valéns konststipendium. I höst visar hon sin konst i en utställning på Eskilstuna konstmuseum.

22 oktober – 29 januari 2023

Konstinstallation The River med verk av konstnären Ellen Ehk Åkesson. I ett mörkt rum på ett mörkt bord är gröna, blanka ovala verk i keramik placerade jämte varandra.

The River. Fotograf: Markus Åkesson.

Ellen Ehk Åkesson får Carl-Axel Valéns konststipendium 2022 på 200 000 kronor med motiveringen:

❞Ellen Ehk Åkesson har utvecklat en alldeles egen skulptural bildvärld där hon använder sin djupa hantverkskunskap som en slags förstärkare. Hon låter materialen, keramiken och glaset slå an tonen, som en vibrerande basgång ur vilken objekten växer fram. Juryn fascineras av Ellen Ehk Åkessons unika konstnärskap, av att hon ständigt överraskar och förnyar utan att släppa taget om sitt starka karaktäristiska uttryck.

Hennes verk är autonoma solitärer som bär egna narrativ och som, när de får samlas i grupp bjuder in till nya berättelser, till förföriska landskap av färger och former. Ehk Åkesson spelar med kontraster, mellan det blankaste blanka och mattaste matta. Hon träffar den exakta balansen mellan välbehag och obehag, mellan det sorgesamma och det lustfyllda. Där, i Ellen Ehk Åkessons landskap, vill vi få vandra.❞

Jury: Bianca Maria Barmen, Maj Sandell och Pia Lagewald

Invigning och stipendieutdelning 22 oktober.

Läs mer om Carl-Axel Valéns stiftelse och tidigare stipendiater.