Daniel Diamant

I vår ställer konstnären Daniel Diamant ut på Ebelingmuseet. Han har sedan många år tillbaka arbetat med återvunnen plast i sin konst och i utställningen The Pacific visar han en installation som täcker hela utställningsrummets golv.

The Pacific

13 april - 16 juni

I mitt konstnärskap rör jag mig i gränsen mellan stad och landsbygd. Jag gillar områden av natur som människan byggt bort, som blivit över eller sparats som en grön kil. Jag utgår nästan uteslutande ifrån material som jag hittar där.

Flaskor, tidningar, grenar, muggar, bildelar.

De senaste åren har jag främst arbetat med plast. Det började med att jag och min familj flyttade ut på landet. Blev året-runt-cyklister, började odla vår egen mat, skaffade några höns, började ta till vara på mat och trädgårdsavfall.

Till slut fanns bara plasten kvar.

Brödpåsar, ketchupflaskor, blöjförpackningar, jordsäckar, lock.

Hexagonformad plast ruta som hålls upp av konstnären framför tågräls. 

Foto: Daniel Diamant

Efter en tids experimenterande upptäcker jag att om jag värmer upp plasten kan jag arbeta med den som en deg. Tvinna, snurra och platta till. Pressa den till plattor och få ett resultat som påminner om marmor.

Jag bestämmer mig för att skapa ett system som gör verket standardiserat, precis som företagen som packar sina produkter i den plast jag använder.

Inspirerad av naturen skär jag till hexagoner, för att kunna täcka en utvald yta så ekonomiskt som möjligt.

Konstverket är således inte en bild eller ett objekt, utan just dessa hexagoner så som de för stunden presenteras.

/Daniel

Daniel Diamant är född 1987 och uppvuxen i Köping och är nu bosatt och verksam i Katrineholm.

Efter sin examen vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm har Diamant deltagit i ett flertal separat – och grupputställningar i Sverige och internationellt.

Hans arbeten har bland annat visats på The Glass Factory, Steneby konsthall och Fotografiska. Diamant har också genomfört fler offentliga konstverk i Varberg och finns representerad vid Statens konstråd och Alma Löv Museum of Unexp. Art.

Daniel Diamant

Bild överst på sidan: The Pacific Foto:Ebelingmuseet