

ReTuna Återbruksgalleria firar tio år – från djärv idé till världssuccé
Eskilstuna var först i världen med en galleria helt inriktad på återbruk. Nu, ett decennium efter invigningen, lockar ReTuna Återbruksgalleria hundratusentals besökare varje år och hyllas internationellt som ett banbrytande exempel på cirkulär ekonomi. Den 30 augusti 2025 firar gallerian sitt tioårsjubileum – och planerna för framtiden är minst sagt stora.
En idé föds och en politisk satsning tar form
Redan 2007 väcktes idén om att skapa en handelsplats baserad på återbruk i Eskilstuna. Men det skulle dröja till 2014 innan spaden sattes i marken.
– ”Det var inte självklart att det här skulle bli av. Men vi hade modiga politiker som vågade ta risken,” säger Simon Glimtoft, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria, som ägs av Eskilstuna Energi och Miljö.
Totalt investerades cirka 85 miljoner kronor för att bygga en ny återvinningscentral och förvandla en före detta logistiklokal till världens första återbruksgalleria. Hösten 2015 invigdes ReTuna, vilket blev en omedelbar succé.
– ”När vi öppnade dörrarna så strömmade det in både människor och media. Vi har haft allt från New York Times till japanska tv-team här,” berättar Simon Glimtoft.
Först i världen – och en självklarhet för Eskilstunaborna
Att ReTuna blev världens första återbruksgalleria är väl dokumenterat – 2020 hamnade man till och med i Guinness rekordbok. Under årens lopp har den unika satsningen väckt stort internationellt intresse och inspirerat liknande initiativ världen över.
Men även om liknande idéer prövas på andra håll, är ReTuna fortfarande störst i sitt slag. Och den har blivit en självklar del av vardagen för många Eskilstunabor.
– ”Vi tänker inte alltid på det, men att ha en återbruksgalleria i stan är väldigt unikt. Det är lätt att ta för givet, men tittar vi globalt så är det här fortfarande ett banbrytande koncept,” säger Simon Glimtoft.

Entrén på ReTuna Återbruksgalleria
22 verksamheter och över 80 arbetstillfällen
I dag rymmer gallerian 22 verksamheter under samma tak. Butikerna bygger sina affärsmodeller på second hand, reparation och återbruk. Dessutom finns bland annat en folkhögskoleutbildning inom återbruk och design, en arbetsmarknadsenhet samt lokala projekt som syftar till att utbilda barn och unga i cirkulär konsumtion.
– ”Vi vill bidra till både miljömässig och social hållbarhet. Butikernas försäljning skapar arbetstillfällen och ekonomin stannar i Eskilstuna. Vi började med omkring tio aktörer. Nu är det över 80 arbetstillfällen knutna till ReTuna,” berättar Glimtoft.
Redan 2019 blev återbruksgallerian lönsam och bär sedan dess sina egna kostnader. Det var inte ett ursprungligt krav, men en positiv konsekvens av det stora intresset från både besökare och näringsliv.
Samarbeten och utveckling – IKEA som föregångsexempel
Ett uppmärksammat samarbete är med IKEA, som driver sin första cirkulära second hand-butik just på ReTuna. Här kan begagnade IKEA-möbler lämnas in, prissättas med ny streckkod och säljas vidare – om och om igen.
– ”De har faktiskt lyckats sälja samma möbel flera gånger. För IKEA blir det en möjlighet att testa nya affärsmodeller i mindre skala. För oss är det ett exempel på hur stora företag kan satsa på cirkulär ekonomi,” säger Simon Glimtoft.
Framöver hoppas gallerian välkomna ännu fler stora och små aktörer med hållbara affärsidéer. Visionen är att ReTuna inte bara ska vara en galleria, utan en hel handelsplats för återbruk och hållbar konsumtion.

Klimatnytta i stor skala
Återbruksgallerian är mer än en lokal angelägenhet. Tack vare att mängder av prylar får nytt liv i stället för att bli avfall, sparar ReTuna tusentals ton koldioxidutsläpp årligen. Glimtoft nämner en jämförelse som sätter siffrorna i perspektiv:
– ”Vi pratar om närmare 4 000 ton CO₂ per år. Det motsvarar ungefär 500 varv runt jorden med bil. Tänk om varje kommun hade en egen ReTuna – hur mycket skulle vi inte kunna spara då?”
Siffrorna visar hur stor påverkan en enskild satsning kan ha, men också vad som står på spel om världen inte ställer om.
– ”Vi vill ju slippa en framtid där vi behöver andas genom masker på grund av förorenad luft. Kan vi, så kan andra,” understryker Glimtoft.
360 000 besökare – och ännu fler på väg
Under 2024 nådde ReTuna omkring 360 000 besökare i gallerian, vilket motsvarar i snitt 25 000–30 000 personer i månaden. Därutöver lockar återvinningscentralen intill cirka 170 000 besökare om året. Turister från hela Sverige, särskilt från Stockholmsområdet, kommer till Eskilstuna för att handla second hand och få inspiration.
– ”Många internationella delegationer hör av sig för att boka studiebesök. Vi har runt 120–140 studiebesök varje år. Att sprida kunskap är en viktig del av vårt uppdrag,” säger Simon Glimtoft.
Tioårsjubileum i återbrukets tecken
Den 30 augusti 2025 är datumet satt för ReTunas stora tioårsfirande. Exakt hur dagen kommer att se ut är ännu inte helt spikat, men klart är att det bjuds på olika aktiviteter för både barn och vuxna. Dessutom planeras en utställning om hur ReTuna växte fram och vart man är på väg.
– ”Vi vill fira både gallerian och återvinningscentralen, för båda fyller tio. Det blir allt från barnaktiviteter till ett VIP-mingel för samarbetspartners och aktörer som varit viktiga för ReTunas resa,” säger Glimtoft.
Jubileet är inte bara en tillbakablick, utan också en chans att lyfta blicken mot framtiden. Drömmen är bland annat att kunna utöka området med fler butiker som säljer second hand-byggmaterial, mat med kort datum och olika servicetjänster för reparationer.

I Returen kan man lämna in sådant som man inte längre behöver
Framtidens återbruk – vad kan Eskilstunaborna göra?
Hur kan då Eskilstunaborna – och alla andra besökare – fortsätta stötta ReTuna och den hållbara omställningen? Centrumledaren har ett tydligt budskap:
– ”Stort tack för att ni fortsätter sortera rätt, lämnar in till återbruk och handlar lokalt! Varje sak ni väljer att ge nytt liv i stället för att slänga är en vinst för miljön och för Eskilstunas utveckling. Tillsammans bidrar vi till en mer hållbar framtid,” säger Simon Glimtoft.
Efter tio år som föregångare står det klart att ReTuna Återbruksgalleria är mer än en plats för shopping – det är ett internationellt föredöme i klimatfrågan och en föregångare inom cirkulär handel. Vart resan tar vägen härnäst återstår att se, men en sak är säker: ReTuna har både vilja och visioner att fortsätta visa vägen för cirkulär konsumtion.