Pizza på Marys café

Smaka på Eskilstuna

Upplev Eskilstuna med dina smaklökar! Den lokala maten och genuina matupplevelser finner du på Eskilstunas restauranger, caféer, gårdsbutiker och lokala bryggerier.

Den här artikeln har nyligen uppdaterats med smaktips från våra Instagramföljare. Följ oss du med och var med och tyck till i våra stories för att påverka vårt innehåll!

Upptäck Eskilstunas kulinariska skatter

Ät en god lunch under dignande äppelträd eller njut av lokalproducerad öl på en solig uteservering. I Eskilstuna finns mycket att uppleva med goda smaker i fokus!

Gårdsbutiker och gårdscaféer

Hos Eskilstunas gårdsbutiker finns allt från grönsaker, bär, honung och kött till självplock av bär och blommor efter säsong.

I Solby gårds välsorterade gårdsbutik finns inredning, grönsaker, bär, potatis och glass. I caféet finns hembakade godsaker som du kan njuta av i gårdens trädgård eller orangeri.

I Mälarbaden utanför Torshälla ligger Butikerna på Wäsby, en samling butiker i charmig gårdsmiljö. Här kan du shoppa allt från ost, blommor och inredning till lokalproducerad glass, lunch och fika.

Café Gröna Villan är ett mysigt café med en glassbod mitt i centrala Torshälla. Välj mellan att sitta i den hemtrevliga trädgården eller i det charmiga huset från 1800-talet, med din fika eller lunch.

I Näshulta ligger gården Magdakullan, en aktiv lantgård med café och restaurang. Här har du också chans att träffa gårdens kossor av lantrasen rödkullor, köpa lokalproducerat kött i gårdsbutiken eller shoppa i gårdens loppis.

Hos Marys Café Barbecue får du njuta av rustik amerikansk barbecue i lantlig miljö. Här tillagas det mesta av maten i en imponerande 4000-liters smoker från Texas (omslagsbilden kommer från Marys). Extra trevligt blir det på caféets kvällar med livemusik!

Hallonbakelse med natur i bakgrunden

Hallonbakelse, Solby gård

Glass i stora lass

Det är knappt det blir sommar utan ett besök på Slagsta Glass enligt många Eskilstunabor. Sedan 1948 har det tillverkats mjukglass här, och det gör det än idag, enligt samma recept. En riktig sommarklassiker helt enkelt!

Hos Gröna Villan i Torshälla, på Konditori Janeling samt på Bistro Wäsby kan du avnjuta hemlagad gelato. Mälardalen Glass, en mobil glassvagn vid universitetet i Eskilstuna, gör trendiga "Stir fried rolls", glassrullar efter eget recept.

Glassrullar med choklad och jordgubbar

Glassrulle, Mälardalen glass

Restauranger, caféer och uteserveringar

I Eskilstuna finns ett stort utbud av restauranger, med allt från traditionell svensk husmanskost till internationella kulinariska upplevelser. Här hittar du både mer eleganta finrestauranger, mysiga hål i väggen-upplevelser och klassiska kvarterskrogar.

På Pilkrog, P2 och Bar Social serveras bra husmanskost. En liten bubblare när det kommer till husman och pasta är den lilla anspråkslösa restaurangen Buon Gusto som huserar i en kioskliknande lokal på Willysparkeringen på Kungsgatan. Här får man väl tilltagna portioner!

I Eskilstuna finns många trevliga uteserveringar som passar alla smaker och åldrar. Nyöppnade Takterassen har ett imponerande centralt läge precis intill Eskilstunaån. Här kan du känna stadens puls, samtidigt som du blickar ut över vattnet. Vill du istället ha en lite lugnare sjöutsikt är Sundbyholms gästhamn är ett bra alternativ. Sommaröppna Miami Najs ligger också centralt, och bjuder på strandhäng med riktig sand mellan tårna.

När vi bad vår Instagramföljare berätta om sina bäste fikaställen gick åsikterna isär. Här kunde de inte riktigt enas. En storfavorit var dock Solby gård, som vi nämnde under gårdbutiker. Men även klassiska Café Tingsgården, Janelings, Sundbyholms gästhamn och Gröna Villan i Torshälla lyftes av många.

Eskilstunas bästa pizza hittar du enligt våra följare på Basilico Al Forno. Här var de nästan rörande överens. Den lilla "hål-i-väggen"-restaurangen må vara mindre än de flestas vardagsrum men här gör man pizza som i italien. Andra populära restauranger är Efendys, Mocca Deli, Grappa, American Pizza och Casa Nostra.

Lokal öl och goda drinkar

Är du ute efter smarriga drinkar att avnjuta i en skön miljö? På Nabo, Takterassen, Kasai, Vinäger by Plaza och Mocca Deli kan du avnjuta riktigt goda drinkar.

På Eskilstuna Ölkultur finns ett stort utbud av öl, både lokalproducerat i bryggeriet, och från andra delar av världen. Här kan du äta en enkel bit mat, både inne på bryggeriet och på uteserveringen vid Slussvaktaren. Ett urval av Eskilstuna Ölkulturs öl finns även att köpa på flera av stadens lokala restauranger och barer.

På Nornir Brewery, Eskilstunas senaste tillskott av hantverksbryggerier, får dina smaklökar gå på upptäcktsfärd. Öl som bryggts med habanero, hibiskusblommor och öl med mjölksyra är några exempel på vad en provning hos Nornir kan tänkas innehålla.

Räkor i en stor skål på ett bord

Räkkryssning, Rederi Mälarstaden

Fler matupplevelser

Eskilstuna har flera upplevelser för den som uppskattar goda smaker. Kryssningar på Mälaren med gott att äta och dricka, evenemang med mat i fokus och många lokala mathantverkare.

Boka en unik, exklusiv matupplevelse i sörmländsk slottsmiljö - vid namn Smaka på Sörmland. Med utsikt över Hjälmaren från slottsparken med Stora Sundby slott i förgrunden tillagas en måltid på sörmländska råvaror för dig och ditt sällskap.

Vill du ha tips på upplevelser och evenemang i Eskilstuna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få fler tips som dessa. Det är helt gratis att registrera sig och vi använder inte din mailadress till något annat än nyhetsbrevutskick.