Tre barn och en kvinna leker i en lekpark

Hemster i Eskilstuna
- på liten budget

Det är lätt att bli lite hemmablind, men det finns mycket att uppleva under en hemester eller semester i Eskilstuna. Både stad och landsbygd bubblar av aktiviteter och upplevelser för både vuxna och barn. Många utav dem är dessutom gratis. Öppna ögonen för Eskilstuna i sommar!

Gå på museum med fritt inträde

Många av Eskilstunas museer har fri entré och ligger på promenadavstånd från varandra. Besök Eskilstuna konstmuseum och ta del av utställningar och samlingen med verk från 1600-talet fram till idag. Eller låt barnen leka i den historiska lekmiljön på Lilla stadsmuseet eller uppleva friluftsmuseet Rademachersmedjorna.

Under sommaren 2024 kan du dessutom vara med och tävla om fina priser med Kulturpasset om du besöker Eskilstunas museer.

Njut av Eskilstunas parker

Det finns flera lummiga och fina parker för en promenad eller en avkopplande stund i både Eskilstuna och Torshälla. I Stadsparken i Eskilstuna finns två lekparker, glasskiosk, sandstrand, solstolar och sommaröppen restaurang. Rothoffsparken är en annan oas mitt i stan med en porlande liten bäck, fina planeteringar och lekpark.

Vill du ha mer action? I Krusgårdsparken i Torshälla ligger en av Sveriges främsta OCR banor och i Långbergsparken i Skiftinge finns en parkourpark, lekplats, utegym, boulebanor, löparbanor och basketkorgar.

Runristning

Del av Sigurdsristningen. Foto: Sirpa Ukura

Besök Sigurdsristningen och Sundbyholm

Sundbyholm är en oas för dig som gillar natur och kultur. Här finns den 1000 år gamla Sigurdsristningen, Mälarens längsta sandstrand, naturreservat, grillplatser, lekpark och Sundbyholms slott.

Här finns stora ytor och gott om platser för picknick. Hos Sundbyholms gästhamn kan man köpa både mat, fika och glass.

Upptäck offentlig konst i Eskilstuna och Torshälla

Gör din egen konstvandring med hjälp av kartan "Offentlig konst". I Eskilstuna och Torshälla finns cirka 160 olika konstverk som du kan beskåda på egen hand. Du kan hämta din karta på utvalda museer eller hos Eskilstunas Infopoints.

Lekparkssafari

Sommarlovslediga barn med spring i benen? Upptäck en ny lekpark om dagen. I Krusgårdsparken hittar du både hinderbana och lekplatsen Skeppet. Tornlekplatsen ligger centralt i Stadsparken och består av klättervänliga och färgglada hus med utsikt över Eskilstunaån.

Ta en tur längs Eskilstunas vandringsleder och naturreservat

Att vandra i naturen är en upplevelse som är både gratis och ger ett skönt lugn. Det finns leder som passar både familjer och den som önskar mer utmanande vandring. Hos Fritidsbanken kan man låna campingutrustning utan kostnad.

Cykla Eskilstunas cykelleder

Upptäck Eskilstuna med cykel! Det finns flera cykelleder som ringlar genom stad och landsbygd, redo att utforskas. Hos Fritidsbanken kan man låna cyklar utan kostnad. För en mindre kostnad kan man hyra cykel på Elite stadshotellet samt på Vilsta sporthotell.

Gå en ljudguidning på egen hand

Vill du upptäcka mer av Eskilstuna och Torshälla? Passa på att gå en ljudguidning på egen hand, med hjälp av din mobiltelefon och lär dig mer om runstenar, Torshälla eller Eskilstunas stadsutveckling. i juni 2024 lanserades en helt ny Kentguidning, Kentpromenaden - ett tidfördriv att dö för. Guidningen finns i appen Promenad och kostar 69 kr.

Låna fritidsutrustning på Fritidsbanken

Fritidsbanken i Munktellstaden fungerar som ett bibliotek för fritidsutrustning. Här kan du låna sport- och fritidsutrustning utan kostnad i upp till 14 dagar. Här finns allt från cyklar, fotbollsskor och kubbspel till skridskor, fiskespön och tält.

Få ut mer av Eskilstuna - bli vår brevkompis!

En gång i månaden skickar vi ett nyhetsbrev med Eskilstunainspiration till våra prenumeranter (brevkompisar). Utskicken innehåller positiva Eskilstunanyheter, evenemangstips och annat smått och gott som gör Eskilstuna till en roligare plats.