Flygfoto Barva

Upptäck naturen runt knuten

I Eskilstuna har du alltid nära till naturen. Inte nog med att naturupplevelser är bra för själ, kropp och sinne - de är oftast även snälla mot plånboken!

Natur tillgänglig för alla, men också allas ansvar

Allemansrätten ger alla tillgång till att vistas i naturen. Men det innebär också ett gemensamt ansvar att vårda och ta hand om om den. Läs gärna på mer om allemansrätten, innan du beger dig ut i skog, mark och vattendrag.

Paddla & fiska

I Eskilstunaån och de närliggande sjöarna Hjälmaren och Mälaren finns goda möjligheter att paddla både kanot, kajak och SUP (Stand Up Paddle-board). Ge dig ut på egen hand eller boka en egen guide till dig och ditt sällskap.

Cykla

Visste du att det finns flera fina cykelleder med olika svårighetsgrad i och omkring Eskilstuna? Allt från enklare leder som Lejonrundan som passar barnfamiljen, till den 70 mil långa Näckrosleden som sträcker sig genom Sörmland. Eller Mälardalsleden med sina 440 km runt Mälaren.

Man som kikar ut från ett grönt tält

Fotograf: Micke Sandström

Vandra

I Eskilstuna finns två väldigt fina vandringsleder, Sörmlandsleden och Gyllenhielmska leden. För enklare vandring kan du ta en tur på Åstråket.

Sörmlandsleden på sina 1000 kilometer är en av Sveriges längsta och föregångaren bland låglandsleder. Leden har cirka 100 etapper med olika svårighetsgrader, skärmskydd och rastplatser. I Vilsta finns en rundslinga på cirka 8 km för den som vill ge sig ut på en kortare etapp. Under 2023 firar Sörmlandsleden 50 år med en rad aktiviteter.

Gyllenhielmska leden är en 36 km lång led, med bekväma boende och matmöjligheter längs vägen. Leden sträcker sig från Årby via Torshälla till Sundbyholms gästhamn, vidare förbi Mora, Mälby fornborg och fram till Björsundsbron. Vid Björsund är leden sammanbundenn med Fogdöns pilgrimsled.

Åstråket sträcker sig från Skjulsta längs med Eskilstunaån via Torshälla till Ängsholmen och passerar många vackra platser. Hela stråket är cirka 20 km.

Friluftsområden, naturreservat & Ekeby Våtmark

Ät glass, kolla på båtar, besök Sigurdsristningen, bada och promenera i Sundbyholms friluftsområde. Den vackra bokskogen ger härlig svalka på sommaren och glassen i gästhamnen smakar mums!

Ta en promenad mellan de två friluftsområdena i Skjulsta och Vilsta. Har du pigga ben kan en tur upp på Skjulstaberget passa bra.

I Skiren-Kvicken finns en kortare rundslinga på cirka två kilometer som passar utmärkt att gå tillsammans med barnen, här finns även en fin grillplats.

Visste du att Sveriges största anlagda våtmark ligger i Eskilstuna? Ekeby Våtmark är ett fint utflyktsmål och en populär plats för fågelskådning.

Båtupplevelser

Kluckande vatten och vind i håret? Ja tack. Upplev Mälarens vackra skärgård på en kryssning från Torshälla eller Sundbyholm. Njut av Hjälmarens charmiga vikar i en roddbåt. I Sundbyholm kan du hyra bryggflotte i gästhamnen och köpa med dig något gott att äta och dricka.

Få ut mer av Eskilstuna

Om du har läst hela vägen hit hoppas vi att du tyckte att den här artikeln var läsvärd, och att den inspirerar dig att upptäcka mer av platserna Eskilstuna, Torshälla och Sundbyholm. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler sådana här tips. Det är kostnadsfritt att registrera sig och vi använder inte din mailadress till något annat.