Grönskande gammalt växthus.

En guide till Eskilstunas okända pärlor

Vill du upptäcka några av Eskilstunas okända guldkorn? Här tipsar vi om Eskilstuna, Torshälla och Sundbyholms lite mindre kända besöksmål, platser som kanske bara de mest inbitna Eskilstunaborna känner till...

Eskilstunas guldkorn – de okända besöksmålen du inte vill missa

Picknicka i pittoreska Skogstorp, vandra i natursköna Svalboviken eller hyr en bryggflotte i Sundbyholm. Upptäck Eskilstunas okända guldkorn, oaser bortom turistattraktioner, folkmassor och ringlande köer.

Picknick i Rosenforsparken, Skogstorp

Rosenforsparken hittar du i Skogstorp intill Eskilstunaån. Rosenforsparken är en park med anor från 1800-talet som var rekreationsområde för bruksägaren till Rosenfors fabriker. Söder om parken finns rester av Karl IX:s kanal. Idag är parken en lugn oas med trevliga platser för en picknick i all enkelhet.

(Omslagsbilden med växthuset kommer från Rosenforsparken).

Klättra på höga höjder i Vilsta

Vilsta naturreservat och friluftsområde erbjuder en spännande och utmanande upplevelse som är nästan lika hemlig som den är hisnande. Faktum är att den är så hemlig att många eskilstunabor inte ens känner till den. Dold bland skuggiga trädkronor ligger Eskilstunas höghöjdsbana, en utmanande bana med 25 stationer uppe i träden, som avslutas med en magkittlande linbana.

Höghöjdsbanan är en aktivitet som måste förbokas.

Cykla till Ekeby våtmark och Ekbackens naturreservat

Sveriges största anlagda våtmark, Ekeby Våtmark, har fina möjligheter för fågelskådning och kan nås genom en behaglig cykeltur längs Åstråket från centrala Eskilstuna. Fortsätt cykelturen längs sträckan vid Eskilstunaån så når du snart Ekbackens naturreservat. Ett naturskönt område där du kan ta en paus bland imponerande 200-åriga ekar och njuta av den vackra utsikten.

Glassbod och trädgårdsfika hos Café Gröna villan, Torshälla

Vid foten av Holmberget, precis intill Torshällas gamla stadspark, ligger en förtjusande sekelskiftesvilla där Café Gröna villan huserar. Här kan du avnjuta hembakade godsaker och läckra luncher i den lummiga trädgården. Avsluta fikastunden med en lokalproducerad gelato från caféets glassbod.

Lagersberg säteri

Lagersbergs säteri kan mycket väl vara Eskilstunas mest välbevarade hemlighet. Säeriet är idag en av Sveriges bäst bevarade karolinergårdar med delvis bevarad interiör. Under sommaren ordnas konserter och gårdens huvudbyggnad och statarbostad visas för allmänheten. I en flygel finns kafé.

Tur med bryggbåt till Sigurdsristningen, Sundbyholm

Sundbyholms Gästhamn hyr ut bryggbåtar för fina turer på Mälaren. Boka en fikakorg på caféet och ta med på en tur längs Ramsundsån till den mer än 1000 år gamla Sigurdsristningen. Turen bjuder på djungelkänsla i svensk sommarmiljö.

Liten å som rinner genom en skogsdunge

Ramsundsån Foto: Pierre Pocs

Mysiga gårdsbutiker i lantlig miljö

Är du sugen på en lantlig shoppingutflykt? På Magdakullan i Näshulta hittar du ”härproducerat” kött från gården och delikatesser från andra sörmländska producenter, till exempel ost, rapsolja, ägg, skorpor och sylt.

Bageri Svart/Verkstan är bagaren Johan Sörbergs hobbyprojekt där han tillåts vara hur kreativ han vill. Trots sporadiska öppettider är det inte ovanligt att bageriet säljer slut när Johan fyller hyllorna med färskt bröd och bakverk.

Det finns flera gårdsbutiker i närheten, ta chansen att smaka på Eskilstuna!

Svalboviken - ett smultronställe längs Sörmlandsleden

Svalboviken är en liten ort som ligger mellan Bälgviken och Näshulta, vid Näshultasjöns sydöstra vik. Här finns fina vandringleder och området bjuder på minst sagt omväxlande natur. Karga hällmarker, grönskande skogar och blommande ängar.

Ett måste för den som besöker Svalboviken är att leta upp Sandviks hage, beläget vid ångbåtsbryggan vid Näshultasjöns strand. Där finns ett vindskydd som ligger otroligt vackert till och har en egen sandstrand, mysigare än så blir det knappast!

Stora Sundby slott - promenera slottsparken och hyr en picknickkorg

I slottsparken intill Stora Sundby slott kan du njuta av de vackra omgivningarna med trädgård, en borgruin som omnämns första gången på 1300-talet, en välbevarad runsten och ett naturskönt hjorthägn där det finns gott om dovhjortar och mufflonfår.

Hyr din picknickkorg i Slottscafét och slå dig ner på valfri plats i parken, längs Hjälmarens strand eller under träden i ekparken. Korgen behöver inte förbokas utan hyrs på plats i Slottscaféet.

Linbanemuseet i Malmberga

Kalklinbanan i Malmberga, invigd 1941, var världens längsta industrilinbana på 42 000 meter med syftet att frakta kalk från Forsby till Köping. Idag är platsen ett museum där allt är bevarat precis som det såg ut för de arbetare som precis hade avslutat sin sista dag, som ett ögonblick fruset i tiden.

Linbanemuseets vänner, föreningen som driver anläggningen, erbjuder guidade visningar av Linbanemuseet och Kalkbrottet. Visningarna måste bokas i förtid och tar mellan 30-45 min.

Nornir Brewery - en upptäcktsfärd för smaklökarna

Nornir Brewery är ett mikrobryggeri med Eskilstunas första taproom. Ett taproom är en plats där du kan njuta av färskt bryggeriöl direkt från källan, perfekt för ölentusiasten som vill utforska nya smaker. Nornir erbjuder en provbricka med 3 eller 6 glas á 10 centiliter. En provning här är lite som att låta tungan gå på upptäckfärd. Öl med mjölksyra, öl med hibiskusblommor och svart öl som doftar kaffe är exempel på vad som serverats vid tidigare provningar. Uppskattar du nya och spännande smaker är Nornir svårslaget.

Eskilstunas ikoniska restauranger

Det finns restauranger i Eskilstuna som serverat hungriga eskilstunabor i generationer. Ikoniska matställen som med tiden blivit synonyma med platsen. Till exempel Ming Palace som serverat autentisk kinamat sedan åttiotalet, restaurang Akropolis där många avnjutit sin första filé mignon black & white, och Gästgifveriet som serverade sin första gäst redan 1864.

Upplev mer av Eskilstuna med en guide

Det finns många saker som relativt få känner till om Eskilstuna. Visste du till exempel att en av världsindustrins mest betydelsefulla uppfinningar, kombinationsmåttsatsen kommer från Eskilstuna? Eller att Förstlingen, Sveriges första ånglok byggdes här? Staden rymmer gott om historiska kuriosa att upptäcka, och om du är intresserad av historiska fakta kan en guidad visning genom något av stadens historiska kvarter vara en givande upplevelse.

Musik är något annat det finns gott om i Eskilstunas historia. Anni-Frid Lyngstad från ABBA och den legendariska rockgruppen Kent härstammar från Eskilstuna för att nämna ett par exempel. Upptäck stadens musikaliska arv och ta del av okända berättelser om legendariska artister och hyllade konserter.

Få ut mer av Eskilstuna

Om du har läst hela vägen hit hoppas vi att du tyckte att den här artikeln var läsvärd och gav dig inspiration till att upptäcka mer av Eskilstuna, Torshälla och Sundbyholm.

Få fler liknande tips genom att prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev. Din e-postadress används endast för nyhetsbrevet och ingenting annat.