Leopard som vilar på en klippa

Familjesemester i Eskilstuna

Upplev exotiska djur och kittlande karuseller på Parken Zoo. Imorgon väntar Munktellmuseet och fler muséeäventyr. Ett lagom utmanande vandringsäventyr i Sveriges nordligaste bokskog blir en härlig avslutning innan hemresan. Välkomna att uppleva Eskilstuna – tillsammans!

Tredagars familjeweekend med djur, stora maskiner och goda smaker

"Är vi framme snart? Jag är kissnödig. Kan vi äta glass?" Tack och lov ligger Eskilstuna lägligt placerat i mitten av Mälardalen. Resan hit blir inte särskilt lång, var du än startar inom landets gränser.

Flera hotell i Eskilstuna erbjuder boendepaket där entré till Parken Zoo ingår i priset. Parken Zoo har även en egen camping och stugby ett stenkast från djurparken.

Dag 1: Upptäck Parken Zoo

På Parken Zoo finns det gott om plats att rasta sprittiga ben, antingen i djurparken, nöjesparken och i någon av poolerna på utomhusbadet. Allt ingår i biljetten, som förbokas.

Avsluta kvällen med en god middag på någon av restaurangerna kring Fristadstorget och Nybrogatan. Precis runt hörnet från Fristadstorget hittar ni barnens favorit Pinchos!

Dag 2: Upplev historia genom lek på Rademachersmedjorna, Eskilstuna stadsmuseum och Munktellmuseet

Museum där man får provpeta, testsitta och leka vilda lekar - låter det för bra för att vara sant? Med fem minuters promenadavstånd från varandra hittar ni tre roliga, lekfulla och utbildande museum i Eskilstunas innerstad.

På Munktellmuseet kan ni provsitta traktorer och köra dumper med VR-glasögon. Eskilstuna stadsmuseum huserar pampiga ångmaskiner och den populära lekutställningen Lilla Stadsmuseet. På friluftsmuseet Rademachersmedjorna finns gamla byggnader, levande hantverk, utomhusutställning, leksmedja, restaurang och våffelcafé.

Dag 3: Umgås i natursköna Sundbyholm

En mil från centrala Eskilstuna ligger Sundbyholm. Det finns fina cykelvägar hit, för den som vill cykla.

I Sundbyholm kan ni sola och bada, kolla på båtar och koppla av med glass och våfflor i gästhamnen. När solen står högt kan en lagom utmanande vandring i bokskogen sitta fint.

Vandra eller hyr en bryggflotte i gästhamnen, och ta er upp till den mäktiga Sigurdsristningen. Berättelsen om Sigurdsristningen kan ni lyssna på via mobiltelefonen, det finns en barnanpassad variant.

Vill ni stanna en natt till? Bo kungligt på Sundbyholms slott, avnjut afternoon tea och leta slottsspöken. På Sundbyholms camping kommer ni lite närmare naturen. Här kan ni campa eller hyra stuga.