Maja Åskag

OS i Paris 2024 startar i Eskilstuna

Sveriges OIympiska Kommitté (SOK) förlägger Pre-camp inför OS i Paris 2024 i Eskilstuna.

– Det är första gången vi har ett stort samlat förläger på svensk mark. Eskilstuna kan erbjuda det vi behöver för många olika idrotter, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Pre-camp inför OS 14 juli-3 augusti 2024 i Eskilstuna

Pre-camp inför spelen i Paris förväntas pågå från den 14 juli till den 3 augusti 2024, i direkt anslutning till att OS startar, som pågår den 26 juli – 11 augusti.

Jag är glad och stolt över att SOK har valt att förlägga sitt samlade förläger hos oss i Eskilstuna, säger kommundirektör Tommy Malm. Att vara värdstad för evenemang som det här stärker Eskilstuna som idrottsstad och är viktigt för besöksnäringen.

Fina idrottsanläggningar

Förlägret förväntas locka cirka 200 personer ur den svenska truppen till Eskilstuna, varav cirka 130 är aktiva.

Eskilstuna har kapacitet att ta emot idrotter som badminton, beachvolleyboll, bordtennis, boxning, breaking, brottning, bågskytte, cykel, fotboll, friidrott, fäktning, gymnastik, handboll, judo, kanot, klättring, modern femkamp, rodd, simning, skyttesport och triathlon.

Det är flera arenor och idrottsanläggningar i Eskilstuna som kommer användas: Volvo CE Arena (tidigare STIGA Sports Arena), Munktellarenan, Vilstahallen, Friidrottsarenan, fotbollsplaner med naturgräs, Ekängshallen med flera.

Eskilstuna valdes i konkurrens med en rad andra svenska orter.

Eskilstuna har otroligt fina idrottsanläggningar samlade nära varandra. Detta tillsammans med Eskilstunas erkänt goda värdskap var avgörande i jämförelse med andra orter, säger SOK:s sportchef Anders Wiggerud.


– Vi ser en stor fördel i att kunna bygga det svenska laget på hemmaplan nu när OS åter avgörs i Europa. Samarbetet med Eskilstuna kommun har klickat från första stund och vi känner oss väldigt välkomna hit, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Del av den olympiska rörelsen

– Att samlas i min hemstad känns fantastiskt! I Eskilstuna finns ett brett och aktivt idrottsliv med fina förutsättningar inför laddningen i Paris, säger friidrottaren Maja Åskag som förhoppningsvis kommer delta i tävlingarna.


Lägret kommer att ge ringar på vattnet i Eskilstuna. Barn och ungdomar kommer kunna ta del av utvalda delar av de olympiska tävlingsdeltagarnas förberedelse i olika idrotter som till exempel träningsmatcher, föreläsningar, öppna träningar, idolmöten med autografskrivning med mera. Gemensamt ska SOK och Eskilstuna kommun även se över möjligheterna att barn och unga får prova på bredden av idrotter samt att få vara en del av den ”Olympiska rörelsen”.

– Det här förlägret ska bli en upplevelse för såväl de olympiska tävlingsdeltagarna som Eskilstunas invånare och besökare, säger Marie Svensson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna kommun. Det kommer också betyda mycket för barn och unga som får möjlighet att möta fina förebilder inom många olika idrotter.