En vuxen och ett barn som står vid en frusen sjö en solig vinterdag

Tio tips på kostnadsfria aktiviteter i Eskilstuna

Vill du ha tips på saker att göra i Eskilstuna som inte kostar något? Här har vi samlat aktiviteter och upplevelser som är helt kostnadsfria.

1. Gå på museum

Många av Eskilstunas museer har fri entré och ligger på promenadavstånd från varandra. Besök Eskilstuna konstmuseum och ta del av utställningar och samlingen med verk från 1600-talet fram till idag. Eller låt barnen leka i den historiska lekmiljön på Lilla stadsmuseet eller uppleva friluftsmuseet Rademachersmedjorna.

2. Besök Eskilstunas parker

I Eskilstuna är naturen aldrig långt borta och det finns flera lummiga och fina parker för en promenad eller en avkopplande stund i både Eskilstuna och Torshälla. Rosenforsparken är en riktig oas som ligger i Skogstorp, medan du i Torshälla kan strosa i Skulpturparken och samtidigt se offentlig konst, helt gratis.

3. Upplev Sigurdsristningen och Sundbyholm

Sundbyholm är en oas utanför Eskilstuna, både för dig som gillar natur och kultur. Här finns den 1000 år gamla Sigurdsristningen, Mälarens längsta sandstrand, naturreservat, grillplatser, lekpark och Sundbyholms slott som med sin slottspark blickar ut över Mälaren.

4. Njut av offentlig konst i Eskilstuna och Torshälla

Gör din egen konstvandring med hjälp av kartan "Offentlig konst". I Eskilstuna och Torshälla finns runt 160 olika konstverk som du kan beskåda ute i naturen. Du hämtar din karta på utvalda museer och Eskilstunas Infopoints och gör din egen tur.

5. Häng med barnen i lekparker

För den leksugne finns det gott om lekparker runt om i Eskilstuna och Torshälla. I Krusgårdsparken hittar du både hinderbana och lekplatsen Skeppet. Tornlekplatsen ligger centralt i Stadsparken och består av klättervänliga och färgglada hus med utsikt över Eskilstunaån.

6. Ta en tur längs Eskilstunas vandringsleder och naturreservat

Att vandra i naturen är en upplevelse som är både gratis och ger ett skönt lugn. Det finns leder som passar både familjer och den som önskar mer utmanande vandring. Vilstarundan är en rundslinga som är en del av Sörmlandsleden.

7. Cykla en tur längs Eskilstunas cykelleder

Upptäck Eskilstuna med cykel (när vädret tillåter)! Det finns flera cykelleder som ringlar genom staden och mountainbikespår för dig som önskar cykling av mer äventyrlig karaktär.

8. Gå en ljudguidning på egen hand

Vill du upptäcka mer av Eskilstuna och Torshälla? Passa på att gå en ljudguidning på egen hand, med hjälp av din mobiltelefon och lär dig mer om runstenar, Torshälla eller Eskilstunas stadsutveckling.

9. Delta på kostnadsfria evenemang

Evenemangsutbudet är stort i Eskilstuna och full koll på kommande evenemang får du via evenemangsguiden, där du enkelt hittar kostnadsfria evenemang genom att filtrera din sökning på den kategorin.

10. Låna fritidsutrustning på Fritidsbanken

Fritidsbanken i Munktellstaden fungerar som ett bibliotek för fritidsutrustning. Här kan du låna sport- och fritidsutrustning utan kostnad i upp till 14 dagar. Här finns allt från cyklar, fotbollsskor, kubbspel, skridskor, fiskespön och tält.

Snötäckt småstadsmiljö och promenadväg

Holmbergsparken i Torshälla