Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Fågelskrämmor och halloween pumpor i skymning

Höstlovsaktiviteter i städerna runt Mälaren

Höstlov ropar barnen lyriskt. Föräldrarna blir panikslagna och funderar på vad de ska hitta på. Lugn, ett stort utbud av spännande aktiviteter och upplevelser finns inom räckhåll i Eskilstuna samt i våra grannstäder Enköping, Strängnäs och Västerås. Välkomna!

Kul(tur) i Munktellstaden för höstlovsfirare, Eskilstuna

Besök Munktellstaden i Eskilstuna. Här kan hela familjen utforska flera museer, spännande utställningar och kluriga utmaningar på ett lekfullt sätt i historiska miljöer. Provkör dumper med VR, provsitt olika traktorer, skapa konst i konstverkstan, titta på teater, häng med på guidningar och besök en hemsökt smedja. Åk veterantraktor och vagn mellan museerna eller promenera. Lyxa till det med en övernattning på stadens hotell som erbjuder flera olika hotellpaket.

Mysrysligt höstlov på Parken Zoo, Eskilstuna

Under höstlovet förvandlas Parken Zoo till en mötesplats för det okända, spökliga och småkusliga. Parken Zoo bjuder in till en mysryslig halloweenstämning med pumpor, levande fågelskrämmor och höstaktiva djur. Gillar du att bli lagom skrämd finns den kusliga Spökstigen med levande fågelskrämmor som är redo att ta emot gäster. Vill du bli riktigt skrämd? Gå Spökstigen den sista timmen då de levande fågelskrämmorna vaknar till liv på allvar.

Parken Zoo skylt med halloweentema

Känn badrenalinet på Kokpunkten Actionbad, Västerås

Älskar dina barn att bada? Kom till Västerås och besök Kokpunkten actionbad. Här flödar badrenalinet från första stund. Snorkla med hajar i VR eller tävla sida vid sida i Double racer. Kokpunkten är först i norra Europa med VR-ride som kombinerar traditionella häftiga vattenrutschbanor med ny VR-teknik för att skapa en helt ny modern upplevelse. I samma byggnad hittar du även The Steam Hotel.
Ett tips, bo kvar en natt i Västerås!

Waterslideåkning på Kokpunkten.

Höstlov uppe i trädkronorna, Västerås

Sugen på spänning och adrenalin? Aktivt Uteliv Björnögården har aktiviteten som ger pirr i magen för hela familjen. Här finns två höghöjdsbanor och en ny linbana som är en del av höghöjdsbanan. Ni får självklart hjälp av duktiga instruktörer så inga ursäkter… du vågar mer än du tror! Här finns även motionsspår, mountainbikespår samt cyklar att hyra om du önskar hålla dig på marken. Efter all aktivitet är tipset ett besök på Wåffelbaren som erbjuder magiskt goda och instagramvänliga våfflor. Allt samlat på en och samma plats.

Klättring i höghöjdsbana mellan trädkronor.

PAX vandring i Mariefred - tiden pulsar och mörkret vandrar in

Har du läst PAX böckerna? Gå en promenad genom Alriks och Viggos Mariefred. Följ PAX ljudvandring och karta och se miljöerna där böckerna utspelar sig.

Pax-karta med kyrktorn i bakgrunden

Läslovsdagar på Gripsholms slott, Mariefred

Se den spännande Vasaborgen. Fängelsehålor, rustkammare, kanoner och ett uppstoppat lejon, hundratals porträtt som följer dig med blicken i de vindlande gångarna. På egen hand kan du gå på ”Modesafari med Lejonet Leo”. Förboka ditt besök och läs mer om läslovsdagarna på slottets hemsida.
4-7 november klockan 10-16.
Slottet är även öppet helgen 30-31 oktober 12-15

Silhuett av två barn som sitter i ett mörkt slottsvalv.

Strängnäs domkyrka

Gå på skattjakt och se Karl XI:es begravningsregalier och biskop Rogges tofflor. För att gå på skattjakten hämtar du ett häfte vid disken i vapenhuset. Om du laddar ned appen Storyspot så kan du utanför domkyrkan lyssna till bland annat berättelser om ”De stulna regalierna” och ”När Gustav Vasa blev kung”. Appen Storyspot är gratis att ladda ned. 

Interiörbild av Strängnäs domkyrka

Hällristningarna i Boglösa – i ficklampans sken, Enköping

Ladda batterierna till ficklampan, klä dig varmt och ge dig sedan ut på en resa 3000 år tillbaka i tiden, till hällristningarnas tid. Strax utanför Enköping ligger Boglösa. Här finns ett av Upplands rikaste områden på hällristningar. Inknackade figurer i berget som i ficklampans sken blir extra tydliga. Människofigurer, djurfigurer, skepp och skålgropar sida vid sida. Det finns skyltar på svenska och engelska och särskilda besöksbryggor som gör att du kommer nära inpå ristningarna. Aktiviteten passar för hela familjen. Terrängen är bitvis kuperad. Läs mer om tillgängligheten och hur du kommer till Boglösa nedan.

Boglösa hällristning i ficklampssken

Pepparrotsbadet, Enköping

Baduppleveler för hela familjen på Pepparrotsbadet, Enköping
Bada i laguner, simma i forsen, ta det lugnt under palmerna eller luta dig tillbaka i bubbelpoolen. Mer adrenalin finns i den blinkande rutschbanan på 116 meter. För de allra yngsta barnen finns ett vikingaland fullt med överraskningar och upplevelser. Så klart finns också motionssim och hopptorn. Mellan baden finns både mat och fika i restaurangen. Söker du avslappning? Besök relaxavdelningen, ta något gott att äta och njut av bastu, bubbelpool och ett uppiggande kallbad.

PepparrotsbadetFoto: Per Grothwww.pergroth.com

Samarbetet Fyra Mälarstäder

Den här artikeln är ett samarbete inom ramen för Fyra Mälarstäder, med kommunerna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås.

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.