Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Secondhankläder på rad

Hållbar shopping & närproducerade smakupplevelser

Vänd blicken mot Eskilstuna för hållbar shopping och närodlade matupplevelser. Fynda secondhand på ReTuna, världens första återbruksgalleria och upptäck ekogården Magdakullan med loppis, gårdsbutik och restaurang. Välkommen att uppleva Eskilstuna – tillsammans.

Eskilstuna - platsen som gör miljöevolution

Eskilstuna driver miljöarbetet längre än de flesta andra städer och är en förebild internationellt. Här finns bland annat världens första återbruksgalleria och Sveriges största våtmark, som båda två är fina besöksmål. Vi kallar det MiljöEvolution.

Vackert beläget på Eskilstunas landsbygd ligger charmiga Mary´s café, med bed and breakfast i en stor trädgård med äppelträd.

Dag 1: ReTuna återbruksgalleria, Ekeby våtmark, Marys café och Solby gård

Starta vistelsen i Eskilstuna med ett besök på världsunika ReTuna återbruksgalleria. En galleria där allt som säljs är återbrukat, upcyclat eller miljövänligt producerat.

Precis intill ReTuna ligger Ekeby våtmark, Sveriges största anlagda våtmark som renar avloppsvatten och dessutom är ett naturskönt rekreationsområde. Perfekt för fågelskådning och stillsamma promenader.

Ät en god lokalproducerad lunch på Marys café, i den härliga trädgården på landsbygden i Vallby socken. Sväng in hos grannen Solby gård där du kan handla allt från egenodlade bär och grönsaker, till inredning och fika.

Avrunda kvällen med att testa naturvin på Eskilstunas nyaste vinbar, Passage. Eller ölprovning på den lokala bryggeripuben Eskilstuna Ölkultur?

Hamburgare med pommes som läggs upp med varsam hand på Magdakullan

Dag 2: Magdakullan - lokal mat, kovandring och loppis

Magdakullan är en ekologisk gård som ligger i Näshulta tre mil från centrala Eskilstuna. Här finns en populär gårdsbutik, café, loppis, restaurang och boende. Varje lördag kan du följa med på kovandring och träffa gårdens rödkullor.

Vill du sedan fortsätta dagen med hållbara fynd kan du ge dig ut på turné genom Eskilstunas utbud av loppis-, vintage- och secondhandbutiker. Ett tips är att göra det en lördag, då håller de flesta butikerna öppet.

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.