Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Barn som cyklar på lantlig cykelväg

Cykling i Eskilstuna

Att cykla i Eskilstuna är både praktiskt och roligt. Det finns gott om cykelvägar, fina cykelleder och cykelpaket där övernattning ingår.

Allt du behöver för din cykelutflykt i Eskilstuna

I Eskilstuna finns goda möjligheter att se omgivningen från cykelsadeln. Fina cykelleder hittar du både centralt och mer lantligt. Näckrosleden är en varierad led med många olika etapper. Lejonrundan går längs cykelvägar genom centrala Eskilstuna. Önskar du en lite längre upplevelse i cykelns tecken finns erbjudanden där både övernattning, god middag och cykling ingår. Behöver du hyra cykel? Inga problem, det finns cykeluthyrning i Eskilstuna.

Cykelleder både centralt och lantligt

Vill du cykla centralt i staden men med närhet till vatten, passar Åstråket bra. Cykelleden går längs Eskilstunaån, från Skjulsta i söder till Ängsholmen i norr.

På Näckrosleden som är 700 kilometer lång och består av 14 olika etapper genom Sörmland, kan du hitta en tur som passar just dig. Här finns flera etapper som ansluter till Eskilstuna.

Lejonrundan är en lättcyklad led på 14 kilometer som passar barnfamiljer. Vill du ge dig ut på mountainbike i naturen? Testa spåren i Odlaren och Vilsta.

Cykelpaket för den som vill uppleva mer

För dig som vill upptäcka lite mer finns cykelpaket av olika slag. Du som önskar en mer fysiskt krävande cykeltur hittar Vilsta Sporthotells MTB-paket. Här cyklar du mountainbike tillsammans med en instruktör.

Är du historiskt intresserad och vill se mer av Torshälla på din tur - boka Sundbyholms slotts nya cykelpaket. Här får du guidning av Kikki, som är en erfaren cyklist. För fler idéer kika här!

Barnfamilj cyklar i solskenet på grusväg

Foto: Most Photos

Cykelguidning

Vill du cykla med en guide i vacker natur längs Eskilstunaån? Boka cykelguidningen som tar dig till historiska småstaden Torshälla. Turen passerar både fågelrika Ekeby våtmark och naturreservatet Ekbacken.

Cyklar du hellre på egen hand och är historiskt intresserad - ge dig ut på turen Cykla i runornas spår. Den tar dig till Sundbyholm och Sigurdsristningen. Längs vägen finns fler spännande runstenar att upptäcka.

I Eskilstuna kan även du bege dig på cykeltur i bandet Kents fotspår. Här cyklar du genom delar av staden som varit viktiga för bandet och har kopplingar till låttexterna.

Mysiga utflyktsförslag för cykelutflykten

Kronskogen friluftsområde, mitt i Eskilstuna, är ett naturområde som passar för cykling. Du får en lantlig känsla bland ängar, hagar och stora gamla ekar som sätter sin prägel på landskapet. Här finns 26 hektar beteslandskap med välpreparerade motionsspår som lämpar sig för både cyklisten och löparen. Du hittar även fina grillplatser i friluftsområdet.

Sofiebergsåsens naturreservat är ett annat tips på utflyktsmål för dig som cyklar. Tar du en cykeltur hit på våren kan du se alla vackra backsippor som blommar på åsen. Senare på säsongen hittar du även nejlika, backtimjan, brudbröd och kattfot här. Koppla av i den fina naturen och njut av både medhavd matsäck och den milsvida utsikten över nejden.

Naturreservaten Tolamossen och Skiren-Kvicken nås smidigt med cykel. Det är två naturreservat intill sjöarna Skiren och Kvicken som omges av inbjudande mossar och skogar. Här finns ett rikt djurliv med många olika fågelarter. Efter cykelturen hit kan du koppla av intill de glittrande sjöarna. Vill du grilla? Det finns en fin och lättillgänglig grillplats intill sjön Skiren.

Man på cykel intill Eskilstunaån med Klosters kyrka i bakgrunden

Foto: Micke Sandström

Här hittar du dina cykelkartor

Du kan smidigt ladda ner de kartor du behöver inför din cykelutflykt i Eskilstuna. Här finns cykelkartor över Näckrosledens olika etapper och besökskarta med cykelleder. Du hittar också kartor för turen Cykla i runornas spår och mountainbikelederna i Vilsta och Odlaren.

Hyr din cykel här

Om du behöver hyra cykel inför din tur har Sporthyra i Vilsta friluftsområde olika typer av cyklar för uthyrning. Kontakta Sporthyra för att boka tid för hämtning av din cykel.

Du kan även hyra elskoter via appen Swift Scooters på utvalda platser i centrala Eskilstuna. Ladda ner din app och hitta din skoter på kartan.

Andra tips för din cykeltur

Tack vare allemansrätten kan du röra dig fritt ute i naturen. Här får du matnyttiga tips för vad som gäller på cykelturen.

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.