En selfie på en leende man i en snöig granskog.

Tips för dig som är ovan i naturen

Coronapandemin har fått fler än någonsin att söka sig ut i naturen. Mikael Andersson driver företaget Naturkraft Eskilstuna, som bland annat arrangerar kurser i bushcraft, överlevnad och mindfulness i naturen.

Naturen - gör gott för både kropp och själ

Visste du att en 45 minuters promenad i naturen sänker blodtrycket, minskar stresshormonerna i blodet och ökar motståndskraften? Vi har pratat med Mikael Andersson som driver företaget Naturkraft Eskilstuna. Mikael är utbildad stresspedagog och driver sedan 2005 den inspirerande naturbloggen Näräventyr.

Vad är det viktigaste att tänka på om man är ovan i naturen?

- Om man känner sig osäker eller är nybörjare i naturen rekommenderar jag att man följer med någon som har mer kunskap. Det kan man hitta bland kompisar och genom olika föreningar eller studieförbund. Friluftsfrämjandet arrangerar många olika aktiviteter i naturen och där är alla välkomna. Köp inte en massa utrustning. Använd kläderna du har och se vad du behöver komplettera med av egen erfarenhet, säger Mikael.

Det är stor skillnad på att vistas i naturen beroende på årstid. Finns det något särskilt att tänka på respektive årstid?

- Alla årstider har sin tjusning och man upplever dem bäst i naturen. Under vintern rekommenderar jag rymliga kläder och kängor. Ylle är ett fantastiskt naturmaterial och fungerar i alla lager. Tänk fler lager och mycket luft emellan. Den varma jackan stoppar du ner i ryggsäcken för att ta fram först när ni stannar och fikar. När du startar vandringen/aktiviteten ska det kännas lite kyligt, men efter ett tag blir du varm. Kort sagt reglera klädseln så du inte svettas eller fryser. En termos med varm dryck är aldrig fel. Eller ännu hellre gör en liten brasa att koka kaffe och värma er vid, säger Mikael.

Finns det något man absolut inte får glömma att ta med sig?

- Den bästa utrustningen att ta med sig till naturen är den som sitter i huvudet. Kunskap som du skaffar efter egen erfarenhet. En första förbandslåda med plåster är också bra att ha om olyckan skulle vara framme. Förutom kunskap och första förband rekommenderar jag en ryggsäck, med någon typ av regnkläder, varm tröja, karta och kompass, vattenflaska, kniv, sittunderlag, tändstickor/tändstål, kaffekanna, eller kastrull, gasolkök, vattenflaska, tepåsar/kaffe, ett par påsar nudlar, nötter och choklad, eller liknande, pannlampa, en bok om fåglar, växter och djur som kan svara på dina frågor under färden. Sedan rekommenderar jag två buffar, en slags elastisk halsduk som går att använda som mössa eller halsduk, samt en fulladdad avstängd mobil. En liten kikare är bonus. Om du kompletterar ovanstående packning med en tarp, liggunderlag och en sovsäck, då kan du stanna ute över natten. Utrustningen beror naturligtvis på årstid, aktivitet, tid och plats. Det mesta av ovanstående går dessutom att köpa miljömedvetet på ReTuna, vilket gynnar både naturen och plånboken, påpekar Mikael.

Kan du rekommendera några naturområden som lämpar sig för nybörjare, och vad är det som gör just dessa områden är lämpliga för ovana?

- Ett tips för nybörjaren är att besöka naturreservat i närområdet. Där brukar det finnas väl markerade stigar i olika längder som gör det lätt och tryggt att hitta och de är ofta väl värda ett besök. Naturreservaten bjuder dessutom ofta på en extra fin upplevelse tack vare sin särpräglade natur, säger Mikael.

Finns det något extra man bör tänka på om man har barn med sig i naturen?

- Om man har turen att vara tillsammans med barn i naturen så kan man tänka så här: yngre barn behöver något att äta oftare och det är viktigt för humöret, men undvik allt för söta saker eftersom den energin blir kortvarig. Banan, nötter, smörgåsar eller liknande är perfekt. Du kan också lära av barnen eftersom de just använder barnens nyfikna ögon. Gör det du med när du är ute i naturen. Hur ser trädet ut, barken, hur doftar det och hur låter vinden i träden? Upplev tillsammans med barnen, bygg kojor. Det viktigaste är att du som vuxen föregår med gott exempel, är positiv och flexibel. Det ska bli en kul upplevelse som de gärna gör fler gånger.

Med äldre barn ligger fokuset på att få ut dem, men om man lyckas med det så är det bara att följa med. Vad gillar de att göra? Många uppskattar att tända en brasa att sitta och mysa runt. Var ungdomarna till lags eller skapa utmaningar som de accepterar. Glöm planer på att gå till en viss plats. Barn upplever hela tiden. De ser transportsträckan från A till B som själva upplevelsen. Det betyder att om barnen stannar just när ni klivit ur bilen/bussen för att titta på myror eller leka med pinnar, så låt dem göra det, avslutar Mikael.

Naturkraft - guidning och inspiration till naturupplevelser

Hos Naturkraft kan du prova på bushcrafting, lära dig om skogsbad eller någon annan naturupplevelse med guide.

Tre personer som sitter i en kanot. De bär alla röda flytvästar.

Paddling genom vacker natur. Foto: Naturkraft