Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Drönarvy över Eskilstuna vinterid. MDHs nya campus i fokus.

Mälardalens högskola kan bli universitet

Mälardalens högskola i Eskilstuna och Västerås kan bli Mälardalens universitet. Beslutet kommer att tas i riksdagen under våren 2021.

Mälardalens universitet

Mälardalens högskola tar nu ett stort steg mot att bli Mälardalens universitet. Det meddelade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, vid en digital presskonferens den 11 december. Regeringen föreslår i sin forsknings- och innovationsproposition att högskolan ska bli ett universitet. Detta kan tidigast ske i januari 2022.

– Det här är ett positivt besked för regionen och den svenska forskningen, säger Matilda Ernkrans.

Mälardalens högskola har en framstående position bland landets lärosäten och den utbildning och forskning som bedrivs är viktiga för regionens tillväxt och utvecklingspotential. Högskolan är den högskola som har flest antal doktorander, flest examenstillstånd på forskarnivå och en hög andel extern forskningsfinansiering.

Mälardalens högskola är även internationellt erkänd för sin forskning om framtidens energiteknik. Omställningen till en hållbar energiförsörjning behöver öka takten och Mälardalens universitet skulle kunna bli ett av naven för det, tillsammans med de lokala aktörer som finns i Eskilstuna och Västerås.

Ett universitet är positivt för Eskilstuna och regionen

Det är riktigt glädjande nyheter att Eskilstuna nu är ett steg närmare till att bli universitetsstad. Ett universitet i Eskilstuna skulle bland annat innebära mer medel till forskning och utveckling, utökade forskarutbildningar och att forskningssamarbetet med näringsliv och kommun stärks. Staden blir mer attraktiv för studenter, företag och investerare. Företag kommer också att ha lättare att rekrytera rätt kompetens.

Forskningen som bedrivs inom hälsa och välfärd skulle också kunna utvecklas och ge nya lösningar för framtidens välfärdsutmaningar, inte minst genom digitalisering.

Ett universitet i Mälardalen skulle även på sikt bidra till att höja utbildningsnivån i Eskilstuna och i regionen. På så vis kan man bättre möta regionens framtida kompetensbehov.

Vi har inte stöd för din webbläsare

Det verkar som att du använder en gammal webbläsare som vår webbplats tyvärr inte har stöd för. Men var inte ledsen för det, via länkarna nedan kan du ladda ner en modern webbläsare.