Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Fågelskrämmor och halloween pumpor i skymning

Höstlovsaktiviteter i städerna runt Mälaren

Höstlov ropar barnen lyriskt. Föräldrarna blir panikslagna och funderar på vad de ska hitta på. Lugn, ett stort utbud av coronasäkra aktiviteter och upplevelser finns inom räckhåll i Eskilstuna samt i våra grannstäder Enköping, Strängnäs och Västerås. Välkomna!

Kul(tur) i Munktellstaden för höstlovsfirare, Eskilstuna

Besök Munktellstaden i Eskilstuna. Här kan hela familjen utforska flera museer, spännande utställningar och kluriga utmaningar på ett lekfullt sätt i historisk miljö. Provsitt traktorer, skapa luffarslöjd, delta i minitraktorgrävartävling och mycket mer. Lär dig mer om Eskilstunas historia på ett roligt sätt. Mellan museerna kan du åka veterantraktor och vagn eller promenera. Stadens hotell erbjuder flera olika hotellpaket.

Lekande barn som låtsas köra traktor


Mysrysligt höstlov på Parken Zoo, Eskilstuna

Under höstlovet förvandlas Parken Zoo till en mötesplats för det okända, spökliga och småkusliga. Parken Zoo bjuder in till en mysryslig halloweenstämning med pumpor, levande fågelskrämmor och höstaktiva djur. Gillar du att bli lagom skrämd finns den kusliga Spökstigen med levande fågelskrämmor som är redo att ta emot gäster. Vill du bli riktigt skrämd? Gå Spökstigen den sista timmen då de levande fågelskrämmorna vaknar till liv på allvar.

Parken Zoo skylt med halloweentema

Känn badrenalinet på Kokpunkten Actionbad, Västerås

Älskar dina barn att bada? I Västerås kan ni besöka Kokpunkten Actionbad. Här flödar badrenalinet från första stund. Snorkla med hajar i VR eller tävla sida vid sida i Double racer. Till höstlovet lanseras den coola nyheten, VR-ride. Kokpunkten är först i norra Europa med VR-ride som kombinerar traditionella häftiga vattenrutschbanor med ny VR-teknik för att skapa en helt ny modern upplevelse. I samma byggnad hittar du även The Steam Hotel. Ett tips, bo kvar en natt i Västerås!

En man som åker i en waterslide med VR-glasögon

Höstlov mitt bland kameler och lemurer, Västerås

Barnen kommer att älska den här platsen. Vid Kungsbyns djurpark får du uppleva djuren på riktigt nära håll. Alla djur som går att klappa, får du klappa. Alla djur som du brukar vara lite skraj för, får du komma nära. Ibland kanske till och med lite för nära. Djurparken är en plats som är kul och lärorik för både barn och vuxna. Ett tips är att kombinera ditt besök med att även ta dig längre ut på Ängsö för att vandra lite i skogen. Parkera vid slottet och kika på dess omgivningar samt vandra längs Prästgårdsrundan som är 2.3km. Det finns även längre vandringsleder på ön. Ängsö har mycket att erbjuda.

Kamel på promenad med djurskötare och tre barn i höstlig miljö

PAX vandring i Mariefred - tiden pulsar och mörkret vandrar in

Har du läst PAX böckerna? Gå en promenad genom Alriks och Viggos Mariefred. Följ PAX ljudvandring och karta och se miljöerna där böckerna utspelar sig. Vill du stanna en natt så kan du bo på Sveriges äldsta värdshus eller något av de andra mysiga boenden som finns i staden. Gripsholms slott är öppet lördag och söndag och där kan du gå på ”Modesafari med Lejonet Leo” på egen hand.

Pax-karta med kyrktorn i bakgrunden

Höstlov på Arsenalen, Strängnäs

På Arsenalen kan du åka med bandvagn och du får också se hur en riktig pansarbandvagn ser ut och i Arsenalens lekrum får fantasin flöda. Här finns en stridsvagn i dess riktiga storlek som du får leka i, prova sådana kläder som soldater har på sig eller kanske lära dig knyta en knop. Under turen i museet kan du lösa kluriga knep för att slutligen hitta skattkistan.

Under höstlovsveckan har Arsenalen öppet onsdag-söndag 11-16, för tider, dagar och priser för åktur med bandvagn och visning pansarbandvagn se hemsidan.

Barn som tittar på en militär tank.

Hällristningarna i Boglösa – i ficklampans sken, Enköping

Ladda batterierna till ficklampan, klä dig varmt och ge dig sedan ut på en resa 3000 år tillbaka i tiden, till hällristningarnas tid. Strax utanför Enköping ligger Boglösa. Här finns ett av Upplands rikaste områden på hällristningar. Inknackade figurer i berget som i ficklampans sken blir extra tydliga. Människofigurer, djurfigurer, skepp och skålgropar sida vid sida. Det finns skyltar på svenska och engelska och särskilda besöksbryggor som gör att du kommer nära inpå ristningarna. Aktiviteten passar för hela familjen. Terrängen är bitvis kuperad. Läs mer om tillgängligheten och hur du kommer till Boglösa nedan.

Boglösa hällristning i ficklampssken

Samarbetet Fyra Mälarstäder

Den här artikeln är ett samarbete inom ramen för Fyra Mälarstäder, med kommunerna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås.