Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

Två män och en kvinna står framför en informationsvägg

Världsunikt - IKEA kommer till ReTuna

IKEA har öppnat sin första secondhand-butik på ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. IKEAs mål är att inspirera fler människor till att leva ett mer hållbart liv samtidigt som möbler och heminredning får en andra chans.

IKEA satsar på hållbarhet

IKEA öppnade sin första renodlade secondhand-butik på ReTuna Återbruksgalleria den 2 november. Besökarna kommer att kunna köpa IKEA-möbler som fått nytt liv efter att ha reparerats och blivit så gott som nya.

Satsningen på ReTuna Återbruksgalleria är inte någon slump, gallerian har väckt stor uppmärksamhet sedan starten för fem år sedan. Samarbetet ger IKEA möjlighet att testa och utforska en cirkulär affärsmodell för framtiden.

Ett löfte från IKEA är att alla deras produkter inom tio år ska vara tillverkade av förnybara eller återvunna material. De ska vara designade för att kunna återanvändas eller återvinnas.

Möbler och heminredning från IKEA får en andra chans

I second hand-butiken kommer besökarna att kunna köpa IKEA-möbler som fått nytt liv efter att ha reparerats och återställts till sin forna glans. Men till ett mycket lägre pris. IKEA Västerås kommer även att förse butiken i ReTuna med möbler och heminredningsprodukter som av olika anledningar skadats. På ReTuna repararas de och får en ny chans till nytt liv i nya hem.

ReTuna det självklara valet

Att IKEA väljer att öppna sin första secondhand-butik i just Eskilstuna är ingen slump. Här ligger nämligen återbruksgallerian ReTuna som rönt internationell uppmärksamhet sedan den öppnade för fem år sedan. Samarbetet med ReTuna ger IKEA möjligheten att bättre förstå varför vissa IKEA produkter blir avfall, vilket tillstånd de är i när de slängs, hur människor resonerar när de väljer att lämna produkterna till återvinning och om det finns ett intresse av att köpa produkterna om de lyckas rädda dem. Butiken i Eskilstuna blir ett slags laboratorium för hela IKEA.

Vår planet är vårt gemensamma hem. Därför kan vi bara skapa en mer hållbar värld om vi gör det tillsammans med andra. Nu krokar vi arm med lokala aktörer som delar vår syn på hållbarhet för att få lärdomar som kan göra skillnad globalt, säger Jonas Carlehed.

ReTuna påminner om andra shoppinggallerior, med den stora skillnaden att den ligger intill den lokala återvinningsstationen och allt som butikerna säljer är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat.

– ReTuna är en världsunik arena där både små och stora företag är välkomna att utforska nya koncept och skapa hållbara lösningar. Tillsammans blir vi en kraft att räkna med i vårt allra mest prioriterade uppdrag att rädda jorden, säger Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria.

I Eskilstuna gör vi MiljöEvolution - tillsammans!

ReTuna huvudentré

Fotograf: Pressbild ReTuna

Huvudentré ReTuna.