Vill du lyssna på innehållet på webben? Tryck på knappen "Lyssna" nedan och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.

En tjej med långt hår som fiskar i Eskilstunaån i höstnatur

Höstaktiviteter

Med hösten i antågande vill vi tipsa om höstiga aktiviteter att göra i Eskilstuna, både utomhus och inomhus. Vandra, cykla, njut av höstfrisk luft naturen, shoppa eller kanske gå på museum.

Höstiga aktiviteter i Eskilstuna

I Eskilstuna finns fina möjligheter till aktiviteter både ute i naturen och inomhus. Ta med familjen ut på vandring längs Sörmlandsleden eller cykla längs Eskilstunaån på Åstråket. Låt barnen uppleva historisk lekmiljö på Lilla Stadsmuseet eller skapa egen konst på Eskilstuna Konstmuseum. För barn med spring i benen passar kanske skejting på ZeroOneSix eller vattenlek på Munktellbadet.

Vandra längs fina leder

Inom nära räckhåll från stadskärnan finns flera vandringsleder genom vacker och varierande natur. Gyllenhielmska leden sträcker sig från Årbystugan i Eskilstuna via Torshälla till Sundbyholm. Förläng din vandring och fortsätt längs Pilgrimsleden mot Björsund.

Sörmlandsleden erbjuder stor variation av etapper med olika svårighetsgrad. Vill du göra en flerdagstur? Utmed leden finns skärmskydd att sova i och anlagda rastplatser för att fylla på med ny energi.

Cykelutflykter av alla slag

Vill du se Eskilstuna från cykelsadeln? Det finns leder som passar alla, från den rutinerade cyklisten till vardagsmotionären. Längs Näckrosleden som ringlar genom Eskilstuna till Torshälla och Sundbyholm kan du njuta av både vackra sjöar och sevärdheter. Lejonrundan är en familjevänlig cykelled som går genom Eskilstunas stadskärna.

Det finns även färdiga cykelpaket inklusive övernattning, aktiviteter och mat. På temat hållbarhet finns cykelpaketet Recycling & Upcycling, en upplevelse med både boende och mat inkluderat.

Cyklister i höstskog

Foto: Micke Sandström

Naturnära avkoppling

Söker du en stunds avkoppling i naturen? Gör en utflykt till något av Eskilstunas naturreservat. I sjönära Skiren-Kvicken hittar du ett rikt djur- och fågelliv och i Sundbyholms naturreservat växer en av landets nordligaste bokskogar. Sundbyholm stoltserar också med den berömda Sigurdsristningen från 1000-talet.

En japansk trend som hittat till Sverige och Eskilstuna är skogsbad, ett nytt sätt att varva ner och låta alla sinnen ta in atmosfären. Känn dofterna, andas den friska luften och träna på att vara närvarande i stunden.

Det finns nästan hur mycket som helst som man kan göra i naturen. Boka en vandring, paddla med guide, laga mat med forntida metoder eller lär dig överlevnadskunskap.

Fiske

I Eskilstuna kan du fiska regnbågsöring mitt i staden. Fiskekort behövs för att få fiska i stora delar av Eskilstunaån och det köper du enkelt online. Du kan också fiska i sjöarna Mälaren och Hjälmaren.

Museum för stor och liten

Gå en museirunda i centrala Eskilstuna. Bara fem minuter från varandra ligger fyra av Eskilstunas största museum. Strosa i det öppna friluftsmuseet Rademachersmedjorna. Gammalt möter nytt i spåren från smidesmanufakturens 1600-talsmiljö.

Utforska mer av Eskilstunas historia på Eskilstuna Stadsmuseum. Spännande för både vuxna och barn med ångmaskinhall och barnens favorit Lilla Stadsmuseet.

Är du intresserad av maskiner? Då hittar du helt rätt på Munktellmuseet. Du får till och med provsitta gamla fordon! Historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME och Volvo Contruction Equipment finns bevarade på museet.

Den konstintresserade hittar verk från 1600-talet till idag på Eskilstuna Konstmuseum. Låt kreativiteten flöda och skapa egen konst under museets familjesöndagar.

Detaljbild ångpanna på Eskilstuna stadsmuseum

Foto: Therese Andersson

Loppisfynda i Eskilstuna

Vi är stolta över det stora utbud av loppmarknader och secondhand-butiker i Eskilstuna. Ett självklart stopp på rundan är ReTuna Återbruksgalleria, ett himmelrike för dig som söker återbrukat och secondhand.

Lek, skoj och mys inomhus

Är du hellre inomhus när höstmörkret kommer? Mys med en film på bio, plaska loss på badhus eller klättra i lianer på lekland. Valen är många och du hittar lätt din egen favorit för en mysig höstdag.

Glöm inte att det även i höst är viktigt att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid förkylningssymtom!